Májustánc

A Májustánc című film a váci Tabán utcai Fogyatékosok Napközi Otthona fiataljainak rövidfilmje

Elvi megfontolások A tavasz beköszönte feletti kitörő öröm az ember ősi élménye, valljuk, hogy az épeknek és a sérülteknek egyaránt az. Filmünk kísérletet tesz az általános társadalmi megítéléssel szemben felmutatni a sérült ember minden gondjának-bajának ellenére való szellemi teljességét, természetességét, romlatlan báját. Igyekszünk az ember mélyebb lelki dimenzióira irányítani a figyelmet, ahol a fizikai vagy funkcionális fogyatékosságnak már nincs jelentősége, ahol születésünkkor kapott „maglényegünk, ama egyszeri, megismételhetetlen lelkünk honol.

A film „története A rövidfilm alapmotívumát a bevezető részben az egyik fiatal által elmondott Weöres Sándor gondolat adja: „Életük csöndes vidám, békéjüket nem sértheti senki és semmi. Szavaikból nem sokat meríthetsz, de lényükből magát a mindenséget A „Májustánc-ban a bevezető mondatok elmélyülésre ösztönöznek, majd mintegy az elhangzottak alátámasztásaként a májusi természet képeibe ágyazva zenére vágott mozgások sorozata következik. A táncos rész nem egy hosszadalmas rendezés eredménye, hanem spontán, belülről fakadó, koreográfiától mentes örömmozgás. A zene ezt a spontán mozdulatsort váltotta ki a tavasznak megörvendőkből.

A technikáról A fiatal alkotók eszközei nem teszik lehetővé a fejlett fotó- és filmtechnika alkalmazását. (Filléres digitális zsebfényképezőgépekkel illetve mobiltelefonnal dolgoznak.) A film elkészítésének folyamatában egyébként sem a végső produktumon van a hangsúly, hanem az alkotó örömteli együttléten. A művészetterápia alkalmazása során feltörő erők felszabadulása az elsődleges szempont. Napközinkben az utóbbi években a digitális fotózás és filmezés a fejlesztőmunka részévé vált. A technika mindennapos használatával önkifejezésük és művészi érzékenységük folyamatosan finomodott, s e fejlődés adta a film elkészítésének ötletét. A sérült fiatal barátainké az érdem a témák felvételéért, a helyszínek kiválasztásáért, s a szenvedélyes alkotókedvért. Segítőik csupán a májusi örömünnep köré rendezték az általuk készített nyersanyagokat.

Készítették Csüllög László, Nagy Adrienn, Ojtozi Lívia, Sáray Tibor, Szerencsés Zsolt, Tóth Mariann, Valcz Viktor, Vereb Attila + Fejér Szilvia, Hujbert István as helpers

​A film letöltése ingyenes regisztrációhoz kötött

Kategória: Címkék: , , ,