Bemutatkozás

A Magyar Speciális Filmarchívum létrehozásával régi vágyunkat valósítottuk meg. Fontos társadalmi feladatnak tartjuk, hogy a Magyarországon készült valamennyi speciális filmet, vagyis a fogyatékossággal élő emberek által készített filmes alkotásokat egy helyen elérhetővé tegyük, csoportosítsuk, kategorizáljuk, illetve összetett szűrőrendszer segítségével kutathatóvá tegyük.

Mindezt először a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület indítja útjára hazánkban a www.sfa.hu oldalon. Az Archívum folyamatos bővítés és feltöltés alatt áll. Célunk, hogy elhelyezzük benne a 2009 óta alkotott és bemutatott valamennyi speciális filmes alkotást, valamint az időközben készülő filmeket is.  Az Archívum fontos digitális dokumentumtár, mely filmes, szociális és gyógypedagógiai szempontból is kiemelkedő értékkel bír. Az elmúlt több mint egy évtized több száz alkotása fontos korrajz is.

A speciális filmeket szeretnénk elérhetővé tenni mindenki számára, aki érdeklődik a fogyatékossággal élők iránt, aki kutatni, tanulmányozni akarja a speciális filmeket, és azok számára is, akik prezentálni, népszerűsíteni szeretnék ezt a különleges világot, az elérhető alkotások segítségével. A speciális filmeket bárki számára online nézhetővé tesszük, de azok letöltéséhez ingyenes regisztráció szükséges.

„Több, mint 10 év távlatából időszerű volt a Magyar Speciális FilmArchívum adatbázis létrejötte, mely gyűjti, rendszerezi, kereshetővé és a világ bármely pontjáról a nyilvánosság számára hozzáférhetővé teszi a speciális filmeket és a fogyatékkal élők világát bemutató mozgóképeket. Az adatbázis betekintést nyújt az elmúlt több, mint egy évtized alkotásaiba, fejlődési folyamatába, felfedi a kulturális és szociális tartalmakat, a képernyőn lepergő történet mellett pedig egy mélyebb rétegbe is bepillantást enged: érzékenyen és valósághűen dokumentál, beenged a sérült társaink világába, gondolataiba és érzelmeibe. Az alkotások erőt és életigenlést nyújtanak a vásznon megjelenő humor, hit és kitartás által.  

Bízom benne, hogy az összegyűjtött fikciós vagy dokumentarista filmek és a pergőképekről folyamatosan visszaköszönő közösségi alkotói munka és öröm, pozitív példaként alkotásra ösztönzi a szociális -, kulturális- és oktatási intézmény fogyatékkal élő és pszichiátriai beteg közösségeit, csoportjait, magánszemélyeit, valamint függetlenfilmeseket.”

Boros Ferenc függetlenfilmes, a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársa

Magyar Speciális Mozgókép Egyesület

Magyarországon egyedüliként a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület foglalkozik a fogyatékossággal élő emberek filmkészítésével, a folyamatok megsegítésével és fenntartásával. Ennek a tevékenységnek a felvállalása és működtetése nem egy projektötlet alapján indult el, hanem évről évre a folyamatosan megjelenő igényekre reagálva, azokhoz alkalmazkodva alakult ki a jelenlegi egyesületi működési forma.

Az előállított alkotások kulturális és társadalmi szempontból is fontosak. Az alkotók maguk állítanak elő filmes tartalmakat, melyeket a társadalom számára is elérhetővé tesznek, így azok hozzájárulhatnak a magyar, és Kárpát-medencei kulturális élet színesebbé tételéhez, és a társadalom érzékenyítéséhez.

Az egyesület működése során, több évente megrendezésre kerülő állandó programot valósít meg, amelyek a filmkészítés teljes folyamatát lefedik, az ötleteléstől kezdve a forgatókönyvíráson, a felvételek elkészítésén és a vágáson át, a kész filmek bemutatásáig: szakmai munkacsoport egyeztetések, tanfolyamok, konferenciák, műhelymunkák, workshopok, alkotótáborok, bemutatkozó közönségtalálkozók, filmes napok, mozi vetítések, filmszemlék.

A speciális filmes folyamat 2008-as elindulása óta 83 szakmai programot, rendezvényt szervezett és bonyolított le, amelyeken 9185 fő vett részt. A munka hatására a fogyatékossággal élő emberek segítőikkel 453 filmet mutattak be, összesen 53,3 óra játékidőben, akik ez időszakban 269 díjat, elismerő oklevelet és ajándéktárgyat vehettek át. A megvalósított szakmai programok mellet az évek során kidolgozásra került egy Speciális Filmes Módszer, melynek tudományos feldolgozása folyamatban van. Az elindított folyamatoknak köszönhetően évente indulnak újabb speciális filmes alkotóműhelyek Magyarországon és a határon túl. Létrehoztuk a Magyar Speciális Filmarchívum www.sfa.hu, amely az eddig Magyarországon készült összes speciális filmet tartalmazza, kategorizálja és elérhetővé teszi kutatási, tanulmányi célokra.